Vandaag open: 09:00 - 12:30 | Namiddag op afspraak

Nieuws

16 January 2020

bliksem

Hevige Bliksem, wat nu?

Hangt er een donkere wolk boven uw bedrijf? Dan is de kans groot dat het eens stevig gaat onweren. Mooi om naar te kijken, maar soms ook erg gevaarlijk. Met deze preventietips bent u veilig tijdens hevige bliksem.

Bevindt u u buitenshuis?

  1. Schuil in een voertuig bestaande uit een volledig metalen constructie. Dat zorgt voor het geleiden van de bliksem. In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt dat niet door de rubberen banden. Die zijn niet dik genoeg om bliksem te geleiden. U kan u ook verbergen in een stevig, afgesloten gebouw. Zorg in beide gevallen er steeds voor dat ramen en deuren gesloten zijn.
  2. Vermijd plaatsen die bliksem aantrekken zoals bomen, daken, … Laat ook zeker uw paraplu in de kast liggen!
  3. Blijf weg van onbeschutte plekken zoals een open veld, open water en de bosrand. Bevindt u u hier toevallig toch? Ga dan gehurkt zitten, met uw handen op uw oren en uw voeten bij elkaar. Ga in geen geval op de grond liggen. Bent u met een groep? Dan blijft u best op 2 meter afstand van elkaar.

Bevindt u u binnenshuis?

  1. Sluit de deuren en ramen en blijf er uit de buurt.
  2. Ga niet in bad of in de douche.
  3. Blijf op afstand van de openhaard, schoorsteen, metalen voorwerpen of leidingen
  4. Trek alle stekkers uit het stopcontact. De bliksem kan namelijk via elektrische stroom geleiden en zo brand veroorzaken in bekabelde toestellen. Ook bellen met een vaste telefoon stelt u daarom beter uit.

 

Eén, twee, drie, …

Wist u dat u kan tellen hoe ver de bliksem van u verwijderd is? Tijdens een stevig onweer ziet u eerst een flits die daarna gevolgd wordt door knallende donder. De tijd tussen deze twee natuurverschijnselen duidt de afstand van het onweer aan. Het aantal seconden deelt u door drie en u weet hoeveel kilometer u nog bent verwijderd van het onweer. Dit fenomeen wordt ook wel de driesecondenregel genoemd.

 

Beschermt u u graag nog wat beter tegen onweer? Sluit dan een brandverzekering af. Hiermee bent u gedekt voor grote stormen en noodweer. Bekijk de pagina ‘uw activiteit’ of neem contact met ons op!