Vandaag open: 09:00 - 12:30 | Namiddag op afspraak

Nieuws

17 February 2020

Bent u de hoofd- of occasionele bestuurder?

Deelt u een auto met meerdere personen of leent u hem wel eens uit? Dan is het belangrijk om even stil te staan bij de hoofd- en occasionele bestuurder. Dit moet u namelijk aan ons, als verzekeringsmakelaar, aangeven. Welke bent u?

Bent u de hoofdbestuurder?

De hoofdbestuurder is de persoon die het vaakst en het langst met het voertuig rijdt. Dit kan slechts één persoon zijn. Gebruikt u de auto dagelijks om naar het werk of school te gaan? Dan bent u de hoofdbestuurder en moet u dat aangeven aan uw verzekeraar. Zo bent u steeds in orde wanneer u iets aan de hand krijgt.

De occasionele bestuurder is de persoon die af en toe met het voertuig rijdt. Dit kunnen verschillende personen zijn. Leent u soms de auto van uw ouders, vriend of vriendin? Dan bent u een occasionele bestuurder. Ook dit geeft u best aan.

Moet u meer betalen wanneer u een occasionele bestuurder aangeeft?

Dat hangt af van de leeftijd van de occasionele bestuurder. Is die persoon jonger dan 25 jaar of tussen de 25 en 29 jaar met een rijbewijs van minder dan 12 maanden? Dan zal uw premie burgerrechtelijke aansprakelijkheid met 10% stijgen. In dit geval betaalt u dus meer, maar dat weegt niet op tegen het voordeel dat u eruit haalt. Zo zal u de bijkomende vrijstelling van 250 euro – die je normaal moet betalen bij een schadegeval met schuld en/of in omnium – niet moeten betalen wanneer de occasionele bestuurder een ongeval heeft.

Bovendien kan de persoon in kwestie ervaring opdoen als occasionele bestuurder. Veroorzaakt hij geen ongeval, dan kan deze positieve rijervaring zijn verzekeringspremie doen dalen wanneer hij op zijn eigen naam een verzekering afsluit. Met andere woorden: een investering op lange termijn!

Is het echt zo belangrijk?

Jazeker! Wilt u u zo goed mogelijk verzekeren? Dan moeten wij op de hoogte zijn van de hoofdbestuurder van uw voertuig. Let op: geef een hoofdbestuurder niet aan als een occasionele bestuurder als dat in de realiteit andersom is. Verzwijg of verdoezel in geen geval deze informatie, want frauderen werkt niet. U speelt dus beter open kaart.

Wanneer moet u dit aangeven?

Vanaf het moment dat u een nieuwe autoverzekering afsluit, moet u de hoofdbestuurder en eventuele occasionele bestuurders vermelden. Verandert de situatie in de loop van het contract? Denk er dan aan ons te verwittigen!

Heeft u nog vragen of wilt u een autoverzekering afsluiten? Bekijk dan onze pagina ‘Uw mobiliteit’ of maak een afspraak!