Vandaag open: 09:00 - 12:30 & 13:30 tot 17:00

Nieuws

21 May 2020

Weg met de smartphone achter het stuur!

Snel even antwoorden op een berichtje terwijl u staat te wachten voor een rood licht of in de file? Dat is levensgevaarlijk! Het lijkt misschien onschuldig, maar door het gebruiken van uw smartphone achter het stuur vallen jaarlijks 30 doden en 2.500 gewonden. Dat zijn meer ongevallen dan alcohol en drugs veroorzaken. U bent namelijk volledig afgeleid van de weg en ziet niet meer wat er rondom u gebeurt.

De cijfers liegen er niet om, vanaf het moment dat u uw smartphone vastneemt, staat er een leven op het spel en toch doen heel wat Belgen het. Volgens een studie van Vias gebruikt maar liefst 1 Belg op 7 zijn gsm achter het stuur. Naast het grote gevaar op de baan is het ook een strafbaar feit. Zo betaalt u een boete van 116 euro wanneer de politie de overtreding vaststelt. Het is dus van groot belang om uw smartphone weg te leggen wanneer u in de auto stapt.

Levensreddende instructies

Uiteraard mag u uw smartphone gebruiken als GPS, maar dan is het belangrijk om hem in een houder te zetten en hem voordat u vertrekt in te stellen. Naast die gouden tip neemt u best ook de volgende instructies in acht:

  1. Moet u een hoogdringende oproep maken? Maak hem dan vóórdat u vertrekt
  2. Installeer een applicatie die automatisch berichtjes stuurt naar de mensen die u proberen te contacteren
  3. Vraag aan uw lieftallige passagiers om uw oproepen en berichtjes te beantwoorden
  4. Een lange rit voor de boeg? Stop dan regelmatig eens voor een pauze en beantwoord dan uw berichtjes en oproepen
  5. Liever geen €116 minder op uw bankrekening? Vermijd dan gsm-gebruik
  6. Vertrouw niet op handsfree. U hebt uw smartphone misschien wel niet in de hand, u wordt nog steeds afgeleid door die stem aan de andere kant van de lijn
  7. Belt u iemand op? Check dan even of hij of zij niet achter het stuur zit. Indien dat wel het geval is, bel die persoon dan op een ander moment terug
  8. Is de verleiding te groot? Zet dan uw gsm uit of in vliegtuigstand voordat u vertrekt

Wil u u nog extra verzekeren tegen auto-ongevallen? Neem dan bij ons een autoverzekering op maat. Bekijk onze pagina ‘Uw mobiliteit’ of maakt een afspraak!