Vandaag open: 09:00 - 12:30 | Namiddag op afspraak

Nieuws

12 December 2019

All I want for Christmas is … een veilige kerstboom!

Het is weer die tijd van het jaar. We gaan massaal op zoek naar een mooie kerstboom om van te genieten tijdens de feestdagen. De kerstlampjes worden van zolder gehaald en schitteren niet veel later tussen de takken van de sparrenboom. Maar daar schuilt het brandgevaar.

Een spar is erg ontvlambaar. Komt de boom in contact met een kaars, een te warm lampje of een versleten kabel, dan heeft u prijs. Eens het eerste vlammetje is ontstoken, staat hij al snel in lichterlaaie. Daarom is het belangrijk om steeds op uw hoede te zijn. Wij geven u enkele belangrijke tips mee om veilig van uw kerstboom te genieten.

1. Check & dubbelcheck uw verlichting

Hergebruikt u uw lampjes van vorig jaar? Check dan eerst of ze nog volledig intact zijn. Spreid ze uit over de grond en controleer lampje per lampje. Vergeet daarbij zeker niet de adapter. Ziet u ergens een defect? Opteer dan voor nieuw materiaal en maak van de gelegenheid gebruik om LED-verlichting aan te schaffen. Dat verbruikt een pak minder en geeft niet veel warmte af. Win-win dus. Controleer ook of de lampjes voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Die herkent u aan het CE-label op de verpakking. Sluit ook niet te veel snoeren aan op één en dezelfde verdeelstekker. Dat kan overbelasting veroorzaken.

2. Geef uw kerstboom voldoende drinken

Ook een kerstboom krijgt dorst! Zorg ervoor dat hij steeds vochtig staat en geef hem dagelijks tussen de 0,5 en 1 liter water. Zo gaat u uitdroging tegen en is uw kerstboom minder gemakkelijk ontvlambaar.

3. Doof de lampjes wanneer u niet in de buurt bent

Gaat u naar huis of verlaat u het bedrijf? Doof dan de kerstverlichting. Laat de lampjes van de kerstboom niet zomaar onbewaakt branden. Het is sowieso al geen goed idee om uw lichtjes te lang aan te laten.

4. Zet uw kerstboom stevig op een koele en rustige plaats

Wanneer uw kerstboom te dicht staat bij een kaars, het haardvuur of een andere warme plek, droogt hij veel sneller uit en is hij dus een stuk makkelijker ontvlambaar. Zet de boom ook niet op een plaats waar regelmatig mensen passeren, zoals aan de trap of een deur. Dan is de kans dat iemand ertegen duwt en de boom omvalt, groter. Plaats hem bij voorkeur in de buurt van een rookmelder, zo ben je onmiddellijk op de hoogte.

5. Houd kaarsjes uit de buurt van uw kerstboom

Houdt u van kaarsen, theelichtjes of wierookstokjes? Gezellig! Maar houd ze uit de buurt van de kerstboom alsjeblieft! Minstens op één meter afstand.

Houd de andere versiering in het oog

Zorg ervoor dat de andere versiering die u in de boom hangt geen lampjes bedekt, want dan kan de warmte minder goed weg. Spuit daarnaast ook geen kunstsneeuw of haarlak op de takken. Dat zorgt ervoor dat uw boom makkelijker ontvlambaar is.

 

Wilt u u nog extra beschermen tegen een mogelijke brand? Kies dan voor onze brandverzekering. Zo bent u verzekerd tegen alle schade. Voor meer informatie, kijk op onze pagina ‘brand en diefstal’ of neem contact met ons op!