Nieuws

25 November 2019

Gouden koopjes op Black Friday en Cyber Monday? Dat doe je zo!

Black Friday, dé dag dat heel wat bedrijven uitpakken met torenhoge kortingen. Ben je nog op zoek naar dat perfecte sinterklaas- of kerstcadeau? Wacht dan tot de 4de vrijdag van november, de 29ste om precies te zijn en doe gouden zaakjes. Krijg je niet genoeg van de kortingen, schrijf dan alvast 2 december in je agenda. Dan vindt Cyber Monday plaats. Ook op die dag geven webshops en winkels extra kortingen.

Steeds meer mensen profiteren van die dagen, maar het is niet altijd even gemakkelijk om de beste deals te vinden. Zo zijn er ook oplichters die willen meegenieten van jouw enthousiasme. Wij sommen even de belangrijkste tips op voor een geslaagde Black Friday en Cyber Monday.

1. Controleer het prijskaartje

Sta je in de winkel? Verwijder dan de promotiesticker zodat de originele prijs tevoorschijn komt. Het kan namelijk wel eens voorvallen dat de oorspronkelijke prijs lager is dan diegene waarmee ze uitpakken.

2. Vergelijk prijzen en concurrenten

Maak op voorhand een lijstje van de producten die je graag wil kopen, zo kan je de ‘voor en na’ prijzen vergelijken. Vergelijk bovendien de dag zelf verschillende winkels. Het is namelijk niet zo gebruikelijk voor concurrenten om dezelfde prijzen en kortingen geven.

3. Ga voor betrouwbare websites

Shop je online? Check dan even of er bepaalde kwaliteitslabels aanwezig zijn op de website. Zo weet je of het betrouwbaar is om iets te kopen in deze online winkel. Vb. Paypal, BeCommerce, Euro-Label, … Surf daarnaast naar websites van firma’s die een positieve reputatie hebben. Ziet een webshop er een beetje louche uit? Ga dan via de Kruispuntbank Ondernemingen na of de verkoper een ondernemingsnummer heeft. Bekijk ook even de gegevens die weergegeven worden. Een betrouwbare verkoper deelt doorgaans meer dan enkel een e-mailadres.

4. Wees hackers te slim af

Vermijd het gebruik van openbare computers of netwerken. Op die manier vinden hackers gemakkelijk een weg naar jouw gegevens.

Werp een blik op de URL. Begint die met “https://”, dan zit je goed. Daarnaast herken je een beveiligde betaalsite ook aan het hangslotje in de zoekbalk. Dat betekent dat de website gebruik maakt van een encryptie en beschermd is tegen cybercriminelen.

Heb je nog vragen of wil je je extra beschermen tegen cybercriminelen? Neem contact met ons op!