FAQ

Een verkeersongeval in het buitenland. Wat nu?

Gebruik het aanrijdingsformulier. Zelfs indien de politie ter plaatse is, moet je jouw aanrijdingsformulier invullen. Het aanrijdingsformulier is een gestandaardiseerd Europees document zodat je het formulier kan invullen ook al spreek je de taal niet.

Zorg er dus voor dat je dit formulier mee hebt voor je op reis vertrekt.

Is een brandverzekering verplicht?

Een brandverzekering (ook wel woonverzekering genoemd) is onmisbaar voor eigenaars. Naast schade door brand, beschermt ze je ook tegen waterschade, glasbreuk, stormschade … De brandverzekering vergoedt ook de schade die je zou toebrengen aan je buren. Denk bijvoorbeeld aan een waterlek of een brand in jouw keuken die overslaat naar de buren.

Een brand-of woonverzekering afsluiten, is wettelijk niet verplicht. De meeste banken eisen echter dat je een brandverzekering afsluit bij de aanvraag van een hypothecaire lening. Dit omdat jouw bank of kredietverstrekker eigenaar wordt van jouw woning als je jouw lening niet meer kunt terug betalen. Daarom wilt jouw bank er zeker van zijn dat je een brandverzekering hebt. Zo wordt bij een brand of natuurramp de schade aan jouw woning vergoedt en normaal gezien ook hersteld.

Een brandverzekering afsluiten is dus een verstandige zaak. Naast een vergoeding bij schade, kun je bij jouw brandverzekeraar ook terecht voor bijstand bij noodgevallen. Bovendien helpt je brandverzekeraar je bij het herstellen van de schade.

Autopapieren gestolen of verloren, wat nu?

Als je het kentekenbewijs kwijt bent, moet je aangifte doen bij de politie en het originele proces-verbaal aan jouw verzekeringstussenpersoon bezorgen.

Als het kentekenbewijs gestolen werd, zal jouw nummerplaat moeten vernieuwd worden. Meer info vind je op de site van de Dienst Inschrijving van Voertuigen

Als je het gelijkvormigheidsattest kwijt bent, moet je aangifte doen bij de politie en daarna een duplicaat vragen bij de dealer van je voertuig.

Ben je het inschrijvingsbewijs kwijt, dan moet je aangifte doen bij de politie en daarna een duplicaat aanvragen bij de DIV (Dienst Inschrijving van Voertuigen).

Als je het verzekeringsbewijs kwijt bent, moet je aangifte doen bij de politie en contact opnemen met je verzekeraar. Die zal je een nieuwe groene kaart bezorgen.

Wat bij schade/ongeval met een niet-verzekerde tegenpartij?

Ben je slachtoffer van een ongeval met een tegenpartij zonder verzekering? Dan moet eerst de aansprakelijkheid van de niet-verzekerde worden vastgelegd. Het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds (GMWF) komt vervolgens tussen, na klachtneerlegging bij de politie en na het verzamelen van zo veel mogelijk info over de tegenpartij en een bewijs van niet-verzekering.

Het fonds zal de schade vergoeden zoals de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij normaal zou doen. Jouw verzekeringsmaatschappij zal contact opnemen met het fonds om dit voor jou te regelen. Achteraf zal het GMWF de uitgekeerde vergoeding proberen verhalen op de aansprakelijke van het ongeval.

Wat is een overlevingspensioen?

Als je sterft, heeft je weduwe of weduwnaar onder bepaalde voorwaarden recht op een overlevingspensioen. Dit overlevingspensioen zal worden berekend op basis van de loopbaan van de overleden echtgenoot.

De weduwe of weduwnaar heeft na jouw overlijden in bepaalde gevallen recht op een overlevingspensioen. Dit pensioen wordt berekend op basis van jouw loopbaan.
Of de overlevende in aanmerking komt voor een overlijdenspensioen, hangt af van:

  • De duur van het huwelijk;
  • de leeftijd van de langstelevende;
  • Het inkomen van de overledene;
  • Een eventueel nieuw huwelijk van de overlevende.

Wettelijk samenwonende partners hebben geen recht op een overlevingspensioen.