Vandaag open: 09:00 - 12:30 | Namiddag op afspraak

Nieuws

16 January 2020

bliksem

Hevige Bliksem, wat nu?

Hangt er een donkere wolk boven je huis? Dan is de kans groot dat het eens stevig gaat onweren. Mooi om naar te kijken, maar soms ook erg gevaarlijk. Met deze preventietips ben je veilig tijdens blikseminslagen.

Bevind je je buitenshuis?

  1. Schuil in een voertuig bestaande uit een volledig metalen constructie. Dat zorgt voor het geleiden van de bliksem. In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt dat niet door de rubberen banden. Die zijn niet dik genoeg om bliksem te geleiden. Je kan je ook verbergen in een stevig, afgesloten gebouw. Zorg in beide gevallen er steeds voor dat ramen en deuren gesloten zijn.
  2. Vermijd plaatsen die bliksem aantrekken zoals bomen, daken, … Laat ook zeker je paraplu in de kast liggen!
  3. Blijf weg van onbeschutte plekken zoals een open veld, open water en de bosrand. Bevind je je hier toevallig toch? Ga dan gehurkt zitten, met je handen op je oren en je voeten bij elkaar. Ga in geen geval op de grond liggen. Ben je met een groep? Dan blijf je best op 2 meter afstand van elkaar.

Bevind je je binnenshuis?

  1. Sluit de deuren en ramen en blijf er uit de buurt.
  2. Ga niet in bad of in de douche.
  3. Blijf op afstand van de openhaard, schoorsteen, metalen voorwerpen of leidingen.
  4. Trek alle stekkers uit het stopcontact. De bliksem kan namelijk via elektrische stroom geleiden en zo brand veroorzaken in bekabelde toestellen. Ook bellen met een vaste telefoon stel je daarom beter uit.

 

Eén, twee, drie, …

Wist je dat je kan tellen hoe ver de bliksem van jou verwijderd is? Tijdens een stevig onweer zie je eerst een flits die daarna gevolgd wordt door knallende donder. De tijd tussen deze twee natuurverschijnselen duidt de afstand van het onweer aan. Het aantal seconden deel je door drie en je weet hoeveel kilometer je nog bent verwijderd van het onweer. Dit fenomeen wordt ook wel de driesecondenregel genoemd.

 

Bescherm je je graag nog wat beter tegen onweer? Sluit dan een woningverzekering af. Hiermee ben je gedekt voor grote stormen en noodweer. Bekijk de pagina ‘jouw thuis’ of neem contact met ons op!