Vandaag open: 09:00 - 12:30 | Namiddag op afspraak

Nieuws

17 February 2020

Ben jij de hoofd- of occasionele bestuurder?

Deel jij een auto met meerdere personen of leen je hem wel eens uit? Dan is het belangrijk om even stil te staan bij de hoofd- en occasionele bestuurder. Dit moet je namelijk aan ons, als verzekeringsmakelaar, aangeven. Welke ben jij?

Ben jij de hoofdbestuurder?

De hoofdbestuurder is de persoon die het vaakst en het langst met het voertuig rijdt. Dit kan slechts één persoon zijn. Gebruik jij de auto dagelijks om naar het werk of school te gaan? Dan ben jij de hoofdbestuurder en moet je dat aangeven aan jouw verzekeraar. Zo ben je steeds in orde wanneer je iets aan de hand krijgt.

De occasionele bestuurder is de persoon die af en toe met het voertuig rijdt. Dit kunnen verschillende personen zijn. Leen jij soms de auto van je ouders, vriend of vriendin? Dan ben jij een occasionele bestuurder. Ook dit geef je best aan.

Moet je meer betalen wanneer je een occasionele bestuurder aangeeft?

Dat hangt af van de leeftijd van de occasionele bestuurder. Is die persoon jonger dan 25 jaar of tussen de 25 en 29 jaar met een rijbewijs van minder dan 12 maanden? Dan zal jouw premie burgerrechtelijke aansprakelijkheid met 10% stijgen. In dit geval betaal je dus meer, maar dat weegt niet op tegen het voordeel dat je eruit haalt. Zo zal je de bijkomende vrijstelling van 250 euro – die je normaal moet betalen bij een schadegeval met schuld en/of in omnium – niet moeten betalen wanneer de occasionele bestuurder een ongeval heeft.

Bovendien kan de persoon in kwestie ervaring opdoen als occasionele bestuurder. Veroorzaakt hij geen ongeval, dan kan deze positieve rijervaring zijn verzekeringspremie doen dalen wanneer hij op zijn eigen naam een verzekering afsluit. Met andere woorden: een investering op lange termijn!

Is het echt zo belangrijk?

Jazeker! Wil je je zo goed mogelijk verzekeren? Dan moeten wij op de hoogte zijn van de hoofdbestuurder van jouw voertuig. Let op: geef een hoofdbestuurder niet aan als een occasionele bestuurder als dat in de realiteit andersom is. Verzwijg of verdoezel in geen geval deze informatie, want frauderen werkt niet. Je speelt dus beter open kaart.

Wanneer moet je dit aangeven?

Vanaf het moment dat je een nieuwe autoverzekering afsluit, moet je de hoofdbestuurder en eventuele occasionele bestuurders vermelden. Verandert de situatie in de loop van het contract? Denk er dan aan ons te verwittigen!

 

Heb je nog vragen of wil je een autoverzekering afsluiten? Bekijk dan onze pagina ‘Jouw mobiliteit’ of maak een afspraak!