Vandaag open: 09:00 - 12:30 & 13:30 tot 17:00

Nieuws

21 May 2020

Weg met de smartphone achter het stuur!

Snel even antwoorden op een berichtje terwijl je staat te wachten voor een rood licht of in de file? Dat is levensgevaarlijk! Het lijkt misschien onschuldig, maar door gsmgebruik achter het stuur vallen jaarlijks 30 doden en 2.500 gewonden. Dat zijn meer ongevallen dan alcohol en drugs veroorzaken. Je bent namelijk volledig afgeleid van de weg en ziet niet meer wat er rondom jou gebeurt.

De cijfers liegen er niet om, vanaf het moment dat je je smartphone vastneemt, staat er een leven op het spel en toch doen heel wat Belgen het. Volgens een studie van Vias gebruikt maar liefst 1 Belg op 7 zijn gsm achter het stuur. Naast het grote gevaar op de baan is het ook een strafbaar feit. Zo betaal je een boete van 116 euro wanneer de politie de overtreding vaststelt. Het is dus van groot belang om je smartphone weg te leggen wanneer je in de auto stapt.

Levensreddende instructies

Uiteraard mag je jouw smartphone gebruiken als GPS, maar dan is het belangrijk om hem in een houder te zetten en hem voordat je vertrekt in te stellen. Naast die gouden tip neem je best ook de volgende instructies in acht:

  1. Moet je een hoogdringende oproep maken? Maak hem dan vóórdat je vertrekt
  2. Installeer een applicatie die automatisch berichtjes stuurt naar de mensen die je proberen te contacteren
  3. Vraag aan je lieftallige passagiers om je oproepen en berichtjes te beantwoorden
  4. Een lange rit voor de boeg? Stop dan regelmatig eens voor een pauze en beantwoord dan je berichtjes en oproepen
  5. Liever geen €116 minder op je bankrekening? Vermijd dan gsm-gebruik
  6. Vertrouw niet op handsfree Je hebt je smartphone misschien wel niet in de hand, je wordt nog steeds afgeleid door die stem aan de andere kant van de lijn
  7. Bel jij iemand op? Check dan even of hij of zij niet achter het stuur zit. Indien dat wel het geval is, bel die persoon dan op een ander moment terug
  8. Is de verleiding te groot? Zet dan jouw gsm uit of in vliegtuigstand voordat je vertrekt

Wil je je nog extra verzekeren tegen auto-ongevallen? Neem dan bij ons een autoverzekering op maat. Bekijk onze pagina ‘jouw mobiliteit’ of maakt een afspraak!