Vandaag open: 09:00 - 12:30 & 13:30 tot 17:00

Nieuws

20 April 2020

telewerken

Verzekerd tijdens telewerken?

Ben jij momenteel aan het telewerken? Of beter gezegd: werk je van thuis uit? Dan heb je er waarschijnlijk al eens over nagedacht wat er gebeurt als je thuis een ongeval hebt.

Een voorbeeld: je valt thuis van de trap als je een koffie gaat halen. Is dat dan een arbeidsongeval? Het antwoord: ja!

Let op: er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden in geval van telewerk. In onderstaand blogbericht geven we enkele voorbeelden. Vergeet echter niet dat elke situatie anders is. Contacteer ons daarom zeker over jouw specifieke situatie.

 

Een ongeluk(je) thuis tijdens het telewerken?

Stel: je gaat een koffie halen in de keuken en schuift uit op de trap, je snijdt je in de vingers tijdens het middagmaal of je struikelt over een losliggende kabel van je laptop.
In die gevallen kan je op de arbeidsongevallenverzekering rekenen, op voorwaarde dat:

  1. het ongeval gebeurde op de plaats van telewerk (indien niet schriftelijk vastgelegd, je woonplaats of de plaats waar je gewoonlijk telewerkt);
  2. het ongeval gebeurde tijdens de geplande werkuren (indien niet schriftelijk vastgelegd, de uren die je zou moeten presteren als je gewoon op kantoor zou werken).

Belangrijk is dat het ongeval gebeurde tijdens een activiteit die je ook op kantoor zou kunnen uitvoeren. Je bent dus niet gedekt als je op je dak klimt en naar beneden valt, als je je verwondt terwijl je het gras afrijdt of als je je verbrandt tijdens het strijken. Die activiteiten hebben niets met de uitvoering van je arbeidscontract te maken.

 

En wat als je de baan op gaat?

Telewerkers moeten zich natuurlijk niet meer met de wagen of het openbaar vervoer naar het werk verplaatsen. Toch moeten de kinderen mogelijk nog naar de opvang gebracht worden. Is dat bij jou het geval? Dan ben je ook voor dat traject in principe gedekt.

Hetzelfde geldt wanneer je tijdens je lunchpauze naar de broodjeszaak of plaatselijke snackbar rijdt voor je middagmaal.

 

Nog meer vragen? Je kan steeds bij ons terecht. Bel ons op 089 35 05 31 of contacteer ons hier.
Een berichtje via Facebook of LinkedIn mag natuurlijk ook!