Vandaag open: 09:00 - 12:30 | Namiddag op afspraak

Nieuws

31 October 2019

Inbreker

Hoe schrik je een inbreker af?

De inbreker is helaas nog steeds geen uitgestorven ras. In België wordt er zelfs om de 10 minuten ergens ingebroken! Dieven vinden een weg naar binnen en maken zo jacht op jouw kostbare spullen. Wij helpen je graag de inbrekers te ontmoedigen met deze belangrijke tips!

1. Lock it

Vaak forceren inbrekers een raam of een deur met behulp van een koevoet, een schroevendraaier of een ander stuk gereedschap. Daarom installeer je best een bijzetslot op makkelijk bereikbare ramen en deuren. Zeker wanneer je deur over een cilinderslot beschikt. Zorg er dan voor dat het door een veiligheidsrozet beschermd is of niet meer dan 2mm uit het slot steekt. Een inbreker breekt cilindersloten namelijk gemakkelijk af met een tang of een zwaar voorwerp. Beschik je over een nachtslot? Sluit dat dan ook! Zelfs wanneer je de woning maar voor even verlaat, want een dief maakt bijvoorbeeld gebruik van een bankkaart om de dagschoot van de deur weg te duwen. De dagschoot is hetgeen je met de deurklink, draaiknop of sleutel kan bewegen. Het is vaak verend waardoor je deur in het slot kan vallen.

2. Niemand thuis? Laat dan je ramen niet openstaan

Een inbreker beschikt over heel wat skills. Zo beklimt hij gemakkelijk een woning via een balkon of een plat dak en vindt hij zijn weg door een openstaand venster naar binnen.

3. Pas op met fake agenten, iemand die de meterstand komt opnemen, familie van…

Je denkt niet onmiddellijk aan het slechtste, maar er kan wel eens iemand tussen zitten met minder goede bedoelingen. Vraag dus zeker naar een legitimatiebewijs wanneer er iemand onverwacht voor je deur staat zodat je weet om wie het gaat. Laat je ook niet misleiden door de vaak gebruikte val: “Ik ben de neef van de buurvrouw.”

4. Installeer deurhandvaten met een slot

Een andere techniek die dieven gebruiken is het boren van een gat onder het slot. Ze gebruiken hiervoor een klein boortje. Om dit tegen te gaan, is het slim om deurhandvaten met een slot te installeren of extra sloten op je deurkaders en binnenkaders van je venster te plaatsen.

Er is een inbreker langsgekomen, wat nu?

Neem in eerste instantie contact op met de politie. Zij zullen langskomen om de ‘plaats delict’ te bekijken. Raak dus zeker niets aan om het sporenonderzoek niet te belemmeren. Schrijf op wat er allemaal gestolen is en geef dat door aan de politie. Ook ons, als verzekeringsmakelaar, moet je op de hoogte brengen. Stuur ons een beschrijving van de schade aan de woning en een lijst van gestolen voorwerpen. Voeg ook zeker het proces-verbaal van de politie en mogelijke bewijzen toe.

Zat jouw portefeuille bij de gestolen voorwerpen? Bel dan Card stop op het nummer 070 340 340. Denk er ook aan om identiteitsdocumenten te laten blokkeren. Bel DOC STOP op het nummer 0800 2123 2123.

 

Beschik je nog niet over een woning- of diefstalverzekering? Bekijk dan onze pagina woningverzekering en neem contact met ons op!