Vandaag open: 09:00 - 12:30 | Namiddag op afspraak

Nieuws

12 December 2019

All I want for Christmas is … een veilige kerstboom!

Het is weer die tijd van het jaar. We gaan massaal op zoek naar een mooie kerstboom om van te genieten tijdens de feestdagen. De kerstlampjes worden van zolder gehaald en schitteren niet veel later tussen de takken van de sparrenboom. Maar daar schuilt het brandgevaar.

Een spar is erg ontvlambaar. Komt de boom in contact met een kaars, een te warm lampje of een versleten kabel, dan heb je prijs. Eens het eerste vlammetje is ontstoken, staat hij al snel in lichterlaaie. Daarom is het belangrijk om steeds op je hoede te zijn. Wij geven jou enkele belangrijke tips mee om veilig van je kerstboom te genieten.

1. Check & dubbelcheck je verlichting

Hergebruik je jouw lampjes van vorig jaar? Check dan eerst of ze nog volledig intact zijn. Spreid ze uit over de grond en controleer lampje per lampje. Vergeet daarbij zeker niet de adapter. Zie je ergens een defect? Opteer dan voor nieuw materiaal en maak van de gelegenheid gebruik om LED-verlichting aan te schaffen. Dat verbruikt een pak minder en geeft niet veel warmte af. Win-win dus. Controleer ook of de lampjes voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Die herken je aan het CE-label op de verpakking. Sluit ook niet te veel snoeren aan op één en dezelfde verdeelstekker. Dat kan overbelasting veroorzaken.

2. Geef je kerstboom voldoende drinken

Ook een kerstboom krijgt dorst! Zorg ervoor dat hij steeds vochtig staat en geef hem dagelijks tussen de 0,5 en 1 liter water. Zo ga je uitdroging tegen en is je kerstboom minder gemakkelijk ontvlambaar.

3. Doof de lampjes wanneer je niet in de buurt bent

Ga je slapen of verlaat je het huis? Doof dan de kerstverlichting. Laat de lampjes van de kerstboom niet zomaar onbewaakt branden. Het is sowieso al geen goed idee om je lichtjes te lang aan te laten.

4. Zet je kerstboom stevig op een koele en rustige plaats

Wanneer je kerstboom te dicht staat bij een kaars, het haardvuur of een andere warme plek, droogt hij veel sneller uit en is hij dus een stuk makkelijker ontvlambaar. Zet de boom ook niet op een plaats waar regelmatig mensen passeren, zoals aan de trap of een deur. Dan is de kans dat iemand ertegen duwt en de boom omvalt, groter. Plaats hem bij voorkeur in de buurt van een rookmelder, zo ben je onmiddellijk op de hoogte. Dat is vooral ’s nachts handig, want wanneer je slaapt, ruik je niets. Wist je dat? Breekt er dus een brand uit wanneer je in dromenland bent? Dan zal je dat niet tijdig doorhebben.

5. Houd kaarsjes uit de buurt van je kerstboom

Houd je van kaarsen, theelichtjes of wierookstokjes? Gezellig! Maar houd ze uit de buurt van de kerstboom alsjeblieft! Minstens op één meter afstand.

6. Houd de andere versiering in het oog

Zorg ervoor dat de andere versiering die je in de boom hangt geen lampjes bedekt, want dan kan de warmte minder goed weg. Spuit daarnaast ook geen kunstsneeuw of haarlak op de takken. Dat zorgt ervoor dat je boom makkelijker ontvlambaar is.

 

Wil je je nog extra beschermen tegen een mogelijke brand? Kies dan voor onze woningverzekering (ook brandverzekering genoemd). Zo ben je verzekerd tegen alle schade. Voor meer informatie, kijk op onze pagina ‘woningverzekering‘ of neem contact met ons op!